Hoppa till huvudinnehåll
Lärling

Automationstekniker


Gymnasial • Heltid • 900 poäng


Som automationstekniker lär du dig att installera, konfigurera, reparera och driftsätta automationsanläggningar samt får kunskap att styra och övervaka tillverkningsprocesser.  

Du kommer att läsa bland annat datorteknik, reglerteknik, elektronik, mekatronik samt programmerbara styrsystem. Kunskap om automation är en viktig parameter i alla industrier och många stora företag vittnar om brist på tekniker med automationskompetens.

Lärling

Lärlingsutbildningen vänder sig till dig som vill lära dig ett yrke genom att kombinera teoretiska studier med mycket praktik på en arbetsplats. Målet med lärlingsutbildningen är att du ska få ett jobb. Du kanske redan idag arbetar inom området, men vill få en yrkesexamen.

Minst 70 % av lärlingsutbildningen sker i form av praktik på en arbetsplats. Du får en personlig handledare som blir ett viktigt stöd under studietidens gång. Resterande del av utbildningen sker i form av till exempel föreläsningar, genomgångar, diskussioner och examinationer i våra lokaler på Tomtebodavägen 3 i Stockholm. Lärlingsutbildningen innehåller samma kurser som yrkesutbildningarna. Som elev har du en ansvarig lärare, men också en ansvarig handledare på praktikplatsen. Tillsammans kommer de två se till att din utbildning blir så givande som möjligt.

Framtida yrkesområden

En automationstekniker kan arbeta inom många olika verksamheter, t.ex. inom processindustrin, verkstadsindustrin med fastighetsautomation eller på service- och konsult företag inom automation. Som automationstekniker kan du få installera, ställa in, reparera och sköta service för utrustning med automatisk styrning av olika industriprocesser och maskinanläggningar. Du kan till exempel jobba som styr- och reglertekniker eller underhållstekniker. 

Förkunskaper
Datorvana.
Även du som har viss kunskap och kompetens i yrket sedan tidigare kan söka utbildningen, vi hjälper dig att bedöma om du kan läsa vissa delar av utbildningen snabbare med syfte att förkorta utbildningstiden.

Behörighet
För att bli beviljad att gå utbildningen ska du vara minst 20 år (19 om du fyller 20 samma år som utbildningen startar). Du ska också ha gått ut grundskolan eller motsvarande.

Studieform
Lärarledd klassrumsundervisning varvas med praktik (arbetsplatsförlagt lärande)

Studiemedel
CSN-berättigad. Kurslitteratur och ev. programvara bekostar du själv. Kontakta CSN för information:
0771-27 60 00
csn.se

Studietakt
Heltid. Studieuppehåll kan förekomma.

Följande kurser ingår i utbildningen
Datorteknik 1a
Elektromekanik
Elkraftteknik
Elmotorstyrning
Energiteknik 1
Fastighetsautomation 1
Industriell informationsteknik
Mekatronik 1
Mät- och reglerteknik
Mät- och styrteknik
Orienteringskurs
Praktisk ellära
Programmerbara styrsystem

För mer information
el@jensenvuxenutbildning.se eller 073-773 19 71

SFI - Svenska för invandrare

Hos oss på JENSEN SFI kommer du att lära dig läsa, skriva, förstå och prata svenska. Du kommer att kunna använda ditt språk för att studera vidare eller på ditt framtida jobb.

Läs mer

92 rekommenderar

Rekommendationer

92% av våra deltagare rekommenderar JENSEN komvux. Det är vi mycket stolta över!