Försäljning och service

Försäljning och service är en ny utbildning som ersätter Handel och administration.

Länge har Handel- och administration varit utbildningen för dig som vill få ett jobb inom just handel eller med administration. Men nu byter utbildningen namn och form. Från 1 juli 2022 har skolverket bestämt att utbildningen ska heta Försäljning och service. Utbildningen har ett nytt upplägg med delvis nya kurser. Den nya utbildningen vill vara bättre anpassad till dagens arbetsmarknad.

handel-försäljning-service

Försäljning och service väljer man först mellan två baspaket. Baspaketet består av 5-6 kurser (beroende på vilken kommun du tillhör) och utbildningen är 25-30 veckor lång. Efter baspaketet kan du vara nöjd, men du kan också välja att inrikta dig mot exempelvis HR eller ekonomi och redovisning. Om du väljer att inrikta dig så läser du en påbyggnad som är ytterligare fyra kurser och 20 veckor. 

Här kan du läsa mer om de två paketen inom Försäljning och service:


Vanliga frågor

Vad är nytt på Försäljning och service jämfört med Handels och administration?
I yrkespaket försäljning och service så behöver du bestämma dig för vilket baspaket du vill läsa. Om du vill rikta in dig mot administration eller mot handel. När du sedan börjat på det baspaket som passar dig bäst så bestämmer du dig för vilken fördjupning som intresserar dig. Fördjupningen söker du alltså inte direkt, utan först när du börjat läsa baspaketet.

Den nya utbildningen - Försäljning och service - är lite längre än den tidigare och innehåller en del extrakurser. Detta för att den på ett ännu bättre sätt ska göra dig redo för arbetslivet. Exakt vilka kurser som är nya beror på vilken fördjupning du väljer att läsa.

Hur ser en vanlig vecka på Försäljning och service ut på JENSEN komvux?
När du läser ett yrkespaket i klassrum på komvux så går du (normalt) i skolan fyra dagar i veckan. En vanlig vecka kan då ser ut så här:

måndag      9-12
onsdag        9-12
torsdag       9-12
fredag         9-12

Under den här lektionspassen går du i skolan och läser de kurser som just då är aktuella. Ofta har du - utöver det du gör i klassrummet - grupparbeten och inlämningsuppgifter på vår lärplattform CAMPUS. På skolan finns lånedatorer, grupprum och möjlighet att få hjälp om du har datorkrångel, så många elever väljer att då och då sitta och studera hos oss. 

Det är en heltidskurs, så utöver klassrumsundervisningen så behöver du göra en hel del hemma. Funderar du på vilken kurslitteratur du ska ha? Vi har samlat all information om kurslitteratur här

Om du istället läser ett yrkespaket på distans så sker din huvudsakliga undervisning på vår lättplattform CAMPUS. Du får då 1-2 uppgifter i veckan som du svarar på och lämnar in på CAMPUS. Vi vet att också elever på distans har ett behov av att prata med sin lärare och få hjälp med uppgifter, så för att du inte ska vara helt ensam så kan du träffa din lärare på Zoom 1-2h i veckan. 

Hur funkar det med APL (praktik på arbetsplats)? 
Det är som är speciellt med en yrkesutbildning på komvux är att du inte bara läser teoretiska kurser. I din utbildning ingår också det som kallas APL. APL är en förkortning för arbetplatsförlagt lärande, eller på enklare svenska: praktik på en arbetsplats. Det är överlägset bäst för dina framtida jobbmöjligheter om du kan hitta den här arbetsplatsen själv. Men för att det ska fungera på ett bra sätt så har du hjälp av vår APL-samordnare. Strax efter att du börjar ditt yrkespaket så får du träffa din APL-samordnare som hjälper dig med allt du behöver veta för att hitta en bra APL-plats.

Du kommer att göra APL både i slutet av baspaketet och i slutet av din fördjupning. Om du läser ett helt år på Försäljning och service (BAS + påbyggnad), så kommer du alltså att ha gjort två APL-perioder.

Hur söker jag till utbildningen?
Yrkespaketet försäljning och service startar fem gånger om året: januari, mars, maj, augusti och oktober. Du behöver söka senast 8 v innan.

All utbildning på komvux söker du genom din hemkommun, du söker alltså inte direkt till oss på JENSEN Komvux. Om du t.ex. tillhör Stockholm stad så söker du din kurs här. När din kommun har sagt ja till att du läser, så får vi reda på att du vill läsa hos oss. Ungefär 3 veckor innan kursstart får du inloggningsuppgifter och annat av oss. Någon vecka innan kursstart får du också ett mail från din lärare med mer detaljerad info om just den kursen du ska läsa nu. 

Varför hittar jag inte Försäljning och service på min kommuns söksida för komvux?
Skolverket bytte namn på utbildningen 1 juli 2022, men många kommuner har inte hängt med. Det är inte ovanligt att er kommun fortfarande kallar kursen för Handels och administration. Och det är inte ovanligt att det är svårt att förstå exakt hur utbildningen ser ut, vad ni kan förvänta er. För att vara säker på att det blir rätt så kan du maila vår SYV Leila Ramazanova: leila.ramazanova@jenseneducation.se

Varför kan jag inte söka BAS-paket och påbyggnadskurs samtidigt?
En del elever vill bara läsa BAS-paketet, och en del av er vill läsa hela vägen och fortsätta med tillexempel kurser inom HR eller Ekonomi och redovisning. Men många vet inte exakt vad dom vill läsa. För att det ska bli lättare att göra ett bra val har man därför bestämt att man först läser BAS, och sen först när man gått på denna ett tag så bestämmer man hur man vill fortsätta. Ni börjar alltså först läsa BAS, sen söker ni till påbyggnad.

Jag vill veta mer - vem kontaktar jag?
Om du vill veta mer kan du kontakta vår kundtjänst. Har du frågor om just yrkespaketet försäljning och service är det bäst att maila direkt till oss på Fridhemsplan: komvuxfridhem@jenseneducation.se

CSN?
Du har rätt till CSN när du läser på komvux, på samma sätt som du har rätt till det när du läser på universitetet.