Hoppa till huvudinnehåll

Elektriker, kommunikation och säkerhet

Klassrum eller Distans • Gymnasial • Heltid


Utbildningen Elektriker, kommunikation och säkerhet är framtagen för att möta branschens behov av larm- och säkerhetstekniker. Du får grundläggande kunskaper inom elinstallationsarbete och elsäkerhet som leder till ECY-certifikat efter avslutad utbildning.

Förutom grundläggande kunskaper om inbrottslarm­system, brandlarm­system, passer­system och kamera­övervakning har branschen behov av kompetens inom datanätverk för att kunna driftsätta, övervaka och integrera de olika systemen.

Kurspaketet är framtaget utifrån riktlinjer från EIO (Elektrikernas installatörsorganisationen) och ECY (Samarbetsorgan mellan EIO och Elektrikerförbundet). Efter utbildningen och efter genomför lärlingstid kan du söka ett certifikat som ”Elektriker, kommunikation och säkerhet”. Kravet är en komplett elteknisk vuxenutbildning 1650 poäng, godkänt prov i Skötsel av elanläggning samt minst 1600 timmar lärlingstid. 

Framtida yrkesområden

Efterfrågan på elektriker och / eller larm- och säkerhetstekniker blir allt större då branschen är i förändring, t.ex. är efterfrågan på ”intelligenta hus” stor idag, det innebär en enhet som styr de olika larmsystem i ett hus centralt.

Efter utbildningen kan du bland annat arbeta som larm- och säkerhetstekniker på säkerhetsföretag eller företag som ansvarar för drift- och underhåll av säkerhetssystem. 

Utbildningen passar dig som gillar att jobba med händerna och vill ha ett rörligt och varierande arbete, i din roll som elektriker och kommunikation och säkerhetstekniker kan du jobba i ett elföretag som erbjuder elinstallationer och / eller säkerhetssysteminstallationer.

Förkunskaper

Datorvana.

Även du som har viss kunskap och kompetens i yrket sedan tidigare kan söka utbildningen, vi hjälper dig att bedöma om du kan läsa vissa delar av utbildningen snabbare med syfte att förkorta utbildningstiden.

Behörighet

För att bli beviljad att gå utbildningen ska du vara minst 20 år (19 om du fyller 20 samma år som utbildningen startar). Du ska också ha gått ut grundskolan eller motsvarande.

Studieform

Klassrum:
Lärarledd klassrumsundervisning varvas med praktik (arbetsplatsförlagt lärande). Undervisningen sker i våra lokaler på Isafjordsgatan 32A, Kista, studietakt heltid.

Distans:
Kurspaketet ges på distans men utgår från Isafjordsgatan 32A, Kista, studietakt heltid. Obligatoriska moment som laborationer och slutprov fysiskt på plats ingår i utbildningen. Introduktion till utbildning sker i skolan vid kursstart och uppstartsträff för varje ny kurs sker måndag första kursdagen, tid anges före kursstart.
Undervisning med lärare genom digitala träffar eller i skolans lokaler sker i två timmar per vecka, dag och tid anges vid kursstart. Ytterligare digitala träffar med lärare kan komma att läggas in under kursen.

Studiemedel

CSN-berättigad. Kurslitteratur och ev. programvara bekostar du själv. Kontakta CSN för information:

0771-27 60 00

CSN

Studietakt

Heltid. Studieuppehåll kan förekomma.

Följande kurser ingår i utbildningen

Brandlarmssystem

CAD 1

Datorteknik 1a

Elektromekanik

Elinstallationer

Elkraftteknik

Energiteknik 1

Gymnasiearbete EL

Inbrottslarmsystem

Kommunikationsnät 1

Kommunikationsnät 2

Kommunikationsnät 3

Larm, övervakning och säkerhet

Mekatronik

Praktisk ellära

Servicekunskap

För mer information

munif.mansour@jenseneducation.se

 

Validering Elteknik

Validering passar dig som redan har en utbildning eller kunskaper inom elinstallation men saknar betyg eller intyg. Är du nyanländ och har jobbat som elektriker men saknar bevis på dina kunskaper så hjälper vi dig.

Läs mer

 

SFI - Svenska för invandrare

Hos oss på JENSEN SFI kommer du att lära dig läsa, skriva, förstå och prata svenska. Du kommer att kunna använda ditt språk för att studera vidare eller på ditt framtida jobb.

Läs mer